Wyroby ze stali kwasoodpornej – zastosowanie

Stal nierdzewna ma dużo istotnych cech sprawiających, że jest szeroko wykorzystywana. Jej najważniejsza zaleta to z rzecz jasna niepodatność na utlenianie się, która nie tylko gwarantuje wytrzymałość wykonanych z niej elementów, ale także pozwala na ich kontakt z zawilgotniałymi materiałami oraz płynami. Poza tym stop ten jest obojętny chemicznie, co oznacza, iż nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a listę jego plusów zamyka nieporowata powierzchnia, która uniemożliwia rozwój mikroorganizmów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży chemicznej i spożywczej

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Stabilność chemiczna czynią ze stali nierdzewnej doskonały materiał dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są często używane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w procesie wytwarzania i przechowywania artykułów spożywczych. W browarach i piekarniach wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Materiał ten jest także używany na co dzień w branży kosmetycznej i przez podmioty działające w sektorze produkcji i dystrybucji paliw, rozpuszczalników i innych preparatów chemicznych.

Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie

Wytrzymałość na niesprzyjające czynniki atmosferyczne (kwaśne deszcze, wilgoć oraz skrajne temperatury) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale zdadzą egzamin na zewnątrz budynków (przykładowo jako elementy balkonowe), a także na basenach (mowa o barierkach i drabinkach). Ze względu na elegancką estetykę, tak samo dobrze prezentują się też wewnątrz obiektów budowlanych – na przykład na klatkach schodowych. Co więcej sterylność stali nierdzewnej pozwala na używanie jej w gabinetach lekarskich i szpitalach.