Jeśli szukasz środków do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością, koniecznie wejdź na https://verdeavis.pl/chemia-profesjonalna/dezynfekcja-powierzchni.html
Specjalistyczne środki antyseptyczne pozwalają utrzymać czystość różnorodnych powierzchni. Gdzie są stosowane i jak działają? Dlaczego należy się w nie wyposażyć?
Środki odkażające – działanie i ich skład
Dostępne na rynku środki dezynfekujące mają na celu odkażanie oraz mycie narzędzi i powierzchni. Z ich pomocą możliwa jest likwidacja niebezpiecznych czynników mogących transferować zakażenia krzyżowe lub mieć inne negatywne oddziaływanie na organizm człowieka. Specjalistyczne preparaty są wzbogacone o składniki eliminujące drobnoustroje oraz bakterie. W skład środków do dezynfekcji powierzchni na ogół wchodzi kwas nadoctowy, nadtlenek wodoru, poliaminy, aldehydy, czterorzędowe związki amonowe, chlor, alkohol, a także dużo innych komponentów. Do najczęściej używanych środków należą chusteczki do dezynfekcji, oleje (np. do przyrządów chirurgicznych), płyny w sprayu oraz żele.
Przeznaczenie środków do dezynfekcji
Środki antyseptyczne używane są zawsze tam, gdzie wymagane jest zachowanie sterylnej czystości – w placówkach medycznych, gastronomicznych, laboratoriach czy w kuchniach, na stołówkach. Środki do dezynfekcji powierzchni służą do odkażania podłóg, blatów, toalet, urządzeń sanitarnych, znajdują również zastosowanie przy czyszczeniu blenderów, maszynek do mięsa, krajalnic, sztućców oraz innych maszyn czy przedmiotów. Istotne jest dostosowanie odpowiedniego środka dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty działają zbyt agresywnie i są w stanie zniszczyć czyszczony materiał. Należy zachować ostrożność w szczególności w przypadku nawierzchni ceramicznych – umywalek, pisuarów czy muszli klozetowych.
Kontakt z nami:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice
Mob.: +48 783-332-495
E-mail:
[email protected]