Słodycze i dodatki, które pasują do kawy

Dalsze informacje o ciastkach do kawy.

Wiele osób przywykło do picia kawy do śniadania lub w pośpiechu przed wyjściem do pracy. Nic w tym złego, ponieważ napój ten przez zawartą w niej kofeinę rozbudza i pozwala z energią zmierzyć się z codziennymi obowiązkami. Tymczasem zapominamy, iż kawa zestawiona z różnymi dodatkami zamienia się w zniewalający rarytas, przy którym można wypocząć po napiętym dniu w pracy. Jakie wobec tego słodycze i ciastka świetnie łączą się z kawą?

Nugaty, czekolada i pozostałe słodycze – co harmonizuje z kawą?

Do kawy, szczególnie jeżeli uwielbiamy pić ją bez cukru i czarną, świetnie pasują wszelkie przysmaki, które przeciwważą jej mocny smak. To między innymi:
nugaty – wyborny deser sporządzany z miodu i ubitych białek, które łączy się orzechami (w całości lub posiekanymi), czasami z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny przysmak, który w Europie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia we Francji, we Włoszech oraz w Hiszpanii. Tam również produkuje się najlepsze słodycze tego rodzaju;
desery z miodem, toffi i karmelem – sezamki, holenderskie stroopwafle bądź ciągutki mleczne – te słodycze rewelacyjnie komponują się z popołudniową kawą i interesującą książką;
orzechy, migdały oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, popularne ciastka z ich dodatkiem lub słodkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, na pewno będziemy wniebowzięci tym smakiem. Warto jednakże mieć na uwadze, iż orzechy zawierają sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak lepiej spożywać je z umiarem;
kruche ciastka – m.in. herbatniki, biszkopty oraz ciastka owsiane, czyli wszystkie słodkości, które można zamoczyć w ciemnym napoju;
czekolada – kawa i parę kawałków gorzkiej czekolady to połączenie, które urzeknie nawet najbardziej wymagające osoby. Naturalnie trzeba kupować czekoladę najlepszej jakości z małą zawartością cukru i tłuszczu oraz wysoką zawartością kakao (co najmniej 70%). Najlepsze tabliczki czekolady rozpoznaje się po wyraźnym chrupnięciu gdy się ją łamie;
cynamonowe ciasta – polecamy szarlotki oraz bułeczki drożdżowe posypane cynamonowym cukrem. Cynamon rewelacyjnie uwydatnia aromat kawy (można go dodać też bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nim puszystą piankę cappuccino).

Kontakt z nami:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]