Jeśli szukasz eko ogórków kiszonych, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W sałatce, w zupie, na kanapce lub jako dodatek do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bo kiszonki są równie zdrowe, co pyszne.
Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi przyprawami
Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Stosuje się do tego duże gliniane garnki lub beczułki z drewna, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem pozostawia się je na nie mniej niż czternaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dniach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się czosnek oraz koper, jednak smak ogórków kiszonych można urozmaicić również innymi dodatkami, np. liśćmi czarnej porzeczki, ziarnami gorczycy lub cząstkami marchwi. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, by osobiście przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarnią bądź piwnicą, w której może chować przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w workach z folii czy też w pojemnikach z uchem, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Dlaczego powinno się spożywać kwaszone ogórki?
Od wieków powszechnie wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziałują na nasz organizm. I to prawda, gdyż wraz z kwaszonkami spożywamy pomocne kultury bakterii, które korzystnie wpływają na florę jelit i redukują ich pH, poprawiając w ten sposób procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki nie mają wiele kalorii (to około 12 kcal na 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę D, K1 i C, witaminy z grupy B, jak również niemało składników odżywczych potrzebnych do właściwego działania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, cynk czy potas. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeżeli lubimy kwaśne smaki, nie trzeba wylewać jej po zjedzeniu kiszonek, tylko ją wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, bowiem w miarę kwaszenia składniki odżywcze przedostają się po trosze do soku. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]