Chcesz zamówić żurek? Koniecznie odwiedź ten adres.
Obecnie coraz rzadziej zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu chronicznego braku czasu, co generuje konieczność ekspresowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków niegdyś serwowanych na ogół jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to nadal stanowią one stały punkt w menu gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach podczas obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały a żurek – Zakwas na bazie mąki żytniej bądź pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Kiedy zapyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie wie, iż to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem co do zasady żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały zaś – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej wypada zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem subiektywnych preferencji i wprawy kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajduje się więcej warzyw oraz grzybów. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kiszonej lub z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, gdyż w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 typy:
– zawiesisty, kwaśny żur przygotowywany zazwyczaj z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.
Zakwas na żurek i barszcz biały? Kupić czy przygotować na własną rękę?
Preparacja zakwasu na wypunktowane powyżej zupy jest proste, chociaż nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. W internecie znaleźć można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednak domowy zakwas powinno się zamierzać pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, gdy ochota np. na żurek przyjdzie do was ni stąd, ni zowąd, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym przyrządzimy sycący barszcz biały i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]