Wartości odżywcze pieczywa

pieczywo

Pieczywo to podstawa jadłospisu człowieka w naszej tradycji. Produkowane jest z wody, soli, mąki, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego lub drożdży) i różnych dodatków ulepszających smak wypieków, jak przykładowo: mak, sezam lub słonecznik.

Dlaczego należy jeść regularnie pieczywo?

Pieczywo to pożywienie bardzo bogate w mnóstwo najróżniejszych składników energetycznych i odżywczych, niezbędnych do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. W jego składzie widnieją przede wszystkim aminokwasy, białka i węglowodany. Należy wspomnieć jednocześnie o błonniku oraz wielu witaminach, których zdecydowanie najwięcej zawiera ciemny, pełnoziarnisty chleb.

Pieczywo w Krakowie

Najlepiej kupować pieczywo w tradycyjnych piekarniach. Ma się wtedy gwarancję, że spożywane wypieki długo zachowają świeżość.
Z wyśmienitych wyrobów i niezwykłej troski o klienta słyną przede wszystkim piekarnie krakowskie, sławiące się ogromnym zaufaniem kupujących. Oferowany w nich chleb wyrabiany jest z pasją, jedynie według sprawdzonych przepisów, co jest gwarancją najlepszej jakości użytych składników i dobrego smaku.

Kontakt z nami:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]