Mają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo ciekawie, zaś znaleźć je możemy wyłącznie w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Z jakiego względu cieszą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności zamierzają skosztować akurat opisywanego smakołyku?
Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W kronikach pierwszy raz pojawiły się wiek po tym, gdy odnotowano, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je jedynie w czasie przed Wielkanocą, ale potem na stołach pojawiały się również w pozostałych porach roku. W XV wieku władca Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mogli wytwarzać je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Taką samą ustawę uchwaliła 5 stuleci później Unia Europejska, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki posiadają kształt okręgu z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią i średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od dawna produkowane są w myśl identycznego przepisu. Ich określenie oraz wyjątkowy smak są skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – między innymi sezamem lub makiem – i piecze.
Kontakt z nami:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]