Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

W tym miejscu kupisz sól kłodawską

Sól to składnik niezbędny do poprawnego działania naszego organizmu. Jakie cechy ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego powinno się ich używać do przygotowywania żywności?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale podkreśla smak jedzenia. Jakkolwiek nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (w granicach 6 gramów na dobę) są potrzebne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak cynk, potas czy żelazo, a przy tym nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem cynku, potasu czy wapnia, a więc składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]