Dowiedz się, gdzie zamówić sok z kapusty kiszonej
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, przedtem mniej popularne owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy konieczne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich się znajduje?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to również wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E, a także duże stężenie soli mineralnych.
Czemu należy spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na obecność bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one również apetyt i stanowią ochronę podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]butelki.pl