Dlaczego woda kotłowa jest tak ważna?

Kotły oraz inne tego rodzaju urządzenia potrzebują do sprawnego działania miękkiej wody. Jednak w naszych kranach znajduje się zwykle woda o dużej twardości. Dlatego nie powinna być stosowana w kotłach – zachodzi bowiem wtedy ryzyko, iż ich części zardzewieją lub problemem okaże się pojawiający się na ich powierzchni kamień. To z tego względu w kotłowniach stosuje się wyłącznie wodę kotłową. Z uwagi na fakt, że jest to bardzo ważne dla właściwego działania kotłów, warto napisać kilka słów na temat tej cieczy. Jakimi metodami się ją uzdatnia? Jakie powinna wykazywać cechy?

Jaka powinna być woda kotłowa?

Woda kotłowa musi być w szczególności miękka – niedopuszczalne jest stosowanie twardej. Oprócz tego istotny okazuje się odczyn – pH musi mieć wartość maksymalnie 12. Wywiera to spory wpływ, jeśli mówimy o rozpuszczeniu żelaza. W wodzie kotłowej nie powinna być zawarta duża ilość dodatkowego tlenu, bo ten może owocować rdzewieniem podzespołów instalacji. Woda kotłowa musi być ponadto stale sprawdzana pod kątem zawartości kamienia.

Jak otrzymuje się wodę kotłową?

W instalacjach ciepłowniczych za dostarczanie wody kotłowej odpowiedzialne są obecnie przede wszystkim stacje odwróconej osmozy. Technika ta polega na przepuszczeniu wody przez półprzepuszczalną błonę, w wyniku czego niemal wszystkie zanieczyszczenia zostają z niej usunięte. Odwrócona osmoza odbywa się stale, dzięki czemu do instalacji na bieżąco trafia woda kotłowa o oczekiwanych cechach, a wykorzystywanie opisywanej metody jest dość tanie.